Maria Arnal i Marcel Bagés

© Alex Rademakers

© Alex Rademakers

Dos anys i mig després de tancar la gira de 45 cerebros y 1 corazón (2017), Maria Arnal i Marcel Bagés estrenen el seu nou àlbum, CLAMOR. Editat en format físic (CD i vinil) i digital, el segon disc del duo establert a Barcelona encongeix el cor: pop mutant als límits de l’emoció que parla de la nostra infinita capacitat de transformació per afrontar els reptes d’un planeta –d’un futur- en crisi.

Amb un títol que converteix amb majúscula voluntat coral el toc de campana d’un dol col·lectiu, CLAMOR redimensiona el concepte de tradició i ho introdueix definitivament en el demà. De Milagro, moviment d’obertura que entén la vulnerabilitat com a principi regenerador a Alborada, instrumental de clausura, són quaranta minuts d’una intensitat brutal. Trobant la certesa d’una tornada en una cançó sobre la incertesa i l’esperança (Ventura) el duo tricèfal que completa David Soler (productor) fa de les guitarres atmosferes; de l’electrònica, matèria orgànica i de la copla, un rampell (Tras de ti).  I ni en els seus passatges més torbadors (la torch-song Meteorit ferit), ni en els aparentment més lleugers -Fiera de mí, single d’avançament i hit incontestable-, perd la senda del que veritablement és transcendent.

Inspirat en el relat homònim de Ted Chiang, El Gran Silencio, diu bé de l’escala global d’una obra on col·laboren els llegendaris Kronos Quartet -la imponent Jaque adaptant un poema de Donna Haraway- i la també nord-americana Holly Herndon, figura clau de l’experimentació digital, produint la impressionant adaptació del cant litúrgic Cant de la Sibil·la a partir de la implementació de tecnologies d’intel·ligència artificial a registres humans i animals immortalitzats en estudis de gravació i espais naturals. 

Cants de balena, ones de ràdio i bels de cabres, un gresol de referències literàries i filosòfiques que inclouen a Timothy Morton, Gloria Fuertes o Paul B. Preciado, una (hiper) utopia que renova per complet l’imaginari sonor de l’aclamat 45 cerebros y 1 corazón (2017) on també col·laboren a l’ensemble electro-acústic Morphoshis, John Talabot i Tarta Relena, CLAMOR és, abans que un disc, un miracle. Escucha profundo y siéntelo.

Oberta contractació